30 november 2023

Blog Hilco Wiersma

Elke maand is hier een blog te lezen waarin één van mijn collega’s, meestal een adviseur, vertelt over zijn of haar ervaringen “uit het veld”. Een artikel van mij zult u hier niet zo snel tegenkomen, dus wellicht kent u mij niet: ik maak deel uit van de technische ondersteuning bij Doarpswurk. Mijn werk bevindt zich – letterlijk – vooral achter de schermen. De genoemde blogs worden geplaatst op onze website, en aan de achterkant van die website draai ik aan de knoppen. Zo zorg ik dat de website soepel draait, technische fouten worden opgelost en het geheel goed leesbaar is én er mooi uitziet. Ik ben dus websitebouwer (een vak apart binnen onze organisatie), werk wat ik met veel plezier doe.

Kennis

Misschien vraagt u zich af hoe ik mij vakinhoudelijk staande houd, terwijl de ICT-wereld geen dag stil staat. De programmeertaal van vandaag kan morgen alweer verouderd zijn en als ik dat op zijn beloop laat, dan ligt vroeg of laat onze website plat.
Wat mij enorm helpt is de mogelijkheid die ik vanuit Doarpswurk krijg om diverse cursussen te volgen. Daar maak ik elk jaar gebruik van, wat ervoor zorgt dat ik mijn kennis verbreed en naar een hoger niveau til. Dat resulteert weer in nieuwe mogelijkheden die ik in mijn werk inzet. Zo heb ik eerder dit jaar het onderhoud van onze website in beheer genomen, wat wij tot dan toe uitbesteedden. Door een rugzak vol cursuservaring kan ik nu de volledige programmeercode achter de website lezen. Ook kan ik plug-ins bouwen waarmee ik maatwerk kan leveren, de rode agendabutton op onze homepagina is daar een simpel voorbeeld van, en ik heb een zoekfunctie gebouwd.

Multimedia

Naast mijn werkzaamheden aan de websites doe ik ook veel grafisch werk, meestal zijn dat ontwerpen voor communicatie-uitingen. Dit kan van alles zijn. Denk aan het logobordje bij de voordeur van ons kantoor, de fysieke Doarpswurk-banner die we vaak meenemen naar bijeenkomsten, de grafische visuals bij onze eigen agenda-items en op social media, de jaarverslagen, de infographics, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Van jongs af aan heb ik een creatieve knobbel, waarmee ik me kan uitleven binnen de kaders van de Doarpswurk huisstijl. Heel anders dan programmeren, maar ook heel leuk om te doen!

Wat nog leuk is om te benoemen zijn de verschillende uitingen, die ik heb ontworpen in het kader van onze zichtbaarheidscampagne vorig jaar. De aanleiding daarvoor was uiteraard niet leuk, maar om dan te zien dat ‘mijn’ petitiebord wordt overhandigd in het provinciehuis, is voor mij bijzonder. Het is mooi om zo mijn steentje, ook al is het klein, te mogen bijdragen. Dit geeft mijn werk waarde, meer dan het ontwerpen van pakweg een colablikje.

Doarps-team-wurk

Tot slot vind ik het mooi om te zien hoe we als één team dingen voor elkaar boksen, bijvoorbeeld wanneer we een evenement organiseren zoals het Beraad in Raerd. Het is een uitdaging om voor dergelijke evenementen genoeg belangstelling te creëren, maar op zo’n dag spat in ons team de energie er van af, van het eerste opgehangen vlaggetje tot de laatste borrel. Iedereen zet zich 200% procent in waardoor we kunnen terugkijken op een mooie dag. Met trots ben ik onderdeel van dit team.

Tekst: Hilco Wiersma