16 mei 2020

Op donderdag 12 maart stond ik op het punt om gebak te bestellen voor mijn verjaardag op kantoor. ‘Wacht nog maar even’ zei onze directeur Theo. Na de eerste persconferentie werd het duidelijk dat ik voorlopig niet naar kantoor kon. Ik had al een vermoeden dat dit virus zich vrij snel kon verspreiden, maar het was toch bijzonder om maandag niet naar mijn werk te gaan om mijn verjaardag met collega’s te vieren.

Bij Doarpswurk werken we al enige tijd via een online omgeving waardoor ik vrij eenvoudig thuis kan werken. Hoewel ik eerder wel geskypet heb met een beperkte groep is, het videobellen met een grote groep nieuw voor mij. De techniek is hierbij net zo belangrijk als de gebruikers. Na enkele echo’s en vastlopende beelden hebben we het met ons team aardig onder controle gekregen. Maar even bij een collega langslopen zit er voorlopig niet meer in..

Op ‘e kuier
De afgelopen tijd is het onwaarschijnlijk mooi weer geweest. Hierdoor kon ik er op vrije dagen regelmatig even tussenuit in eigen omgeving. Normaal zou ik misschien wat verder rijden maar in de Greidhoeke is nog genoeg moois te zien. Zo nu en dan een oude Swalkrûte lopen is de moeite waard. Deze routes zijn eind jaren 80 opgezet door een voorloper van Doarpswurk, de Feriening Lytse Doarpen. Over velden en wegen, onverharde boerenlandpaden en oude terpdorpen kom je de mooiste plekken tegen. De natuur gaat gewoon zijn gang: zo af en toe hoor je de grutto en de scholekster. Het valt me wel op dat er ook steeds meer wandelaars en fietsers op de weg komen.
Het wegvallen van de horeca en ander vermaak heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Even een kopje koffie in het lokale dorpshuis of dorpskroeg zit er dan ook niet in.

Nieuwe initiatieven
Onze doelgroep, dorpsbelangen, dorpshuisbesturen en andere initiatieven gaan ondanks de coronacrisis door met hun vrijwilligerswerk. Dat vind ik prachtig om te zien.
Er ontstaan zelfs nieuwe initiatieven zoals een kleine dorpsboekenkast in Spannum en Easterlittens en nieuwe burenhulpdiensten. Of de ‘Vonketon’: een online brainstorm over de toekomst van het Noorden na corona.

Ook neemt de verkoop van lokale streekproducten toe. Hier zijn we als Doarpswurk en Netwerk Duurzame Dorpen al langere tijd mee bezig via de voedselwerkplaats. Ik ben aanwezig geweest bij de eindpresentatie van de vorige cursus. De gedrevenheid en creativiteit spatte er vanaf!
Er worden al jaren cursussen georganiseerd voor het oprichten van een lokale dorpstuin. Dit voorjaar stond er net een nieuwe cursus ‘Moestuinieren op grotere schaal’ op het programma toen we te horen kregen dat alle evenementen niet meer door mochten gaan. Mijn collega Bregje kwam direct op het creatieve idee om het online te gaan organiseren.

De toegankelijkheid van bijeenkomsten is gemakkelijker geworden doordat steeds meer organisaties online seminars gaan geven. Voor de eerste reeks webinars van Doarpswurk was ook veel belangstelling. Ik kreeg hierdoor zelf ook meer inzicht in de vragen die er spelen bij dorpshuizen.

Kortom: het is een lastige tijd maar het biedt ook weer nieuwe kansen om kennis uit te wisselen!

Tekst & foto: Johannes de Jong