19 juni 2020

Blog Lieke: Wat heeft de coronacrisis mij de afgelopen periode opgeleverd?

Om de situatie rondom corona eens over een andere boeg te gooien, kies ik voor een positieve insteek. Wat ben ik meer gaan waarderen de afgelopen tijd, waar ben ik dankbaar voor en wat voor positieve kanten heeft de coronasituatie? Geheel toevallig ben ik op hetzelfde moment begonnen bij Doarpswurk als dat de corona echt ons land binnentrad. Welgeteld ben ik één week op het kantoor in Raerd geweest. Corona en de start bij mijn allereerste baan zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe heb ik de afgelopen periode, in positieve zin, ervaren?

Maart 2020
Eind maart ben ik 23 geworden. Een van de eerste mensen in mijn omgeving met een ‘coronaproof’ verjaardag. Hoe blij en dankbaar je dan bent voor alle berichtjes, die je krijgt vanwege je verjaardag is toch anders dan normaal. De online felicitaties hebben voor een positieve verbinding kunnen zorgen op deze bijzondere dag.
Een van de dingen die we als adviseurs van Doarpswurk hebben opgepakt in maart is het bellen van de aangesloten dorpshuizen en dorpsbelangen. Het persoonlijke contact en de waardering van de mensen waarmee je spreekt geeft een goed gevoel over het werk dat je kan en mag doen. Daarbij was dit natuurlijk een hele goede manier om mezelf onder te dompelen in mijn werkgebied.

April 2020
Normaal gesproken ben ik een actieve korfbalster. Helaas moest ook dit natuurlijk stoppen. Het positieve hieraan is dat ik meer ben gaan wandelen in de omgeving waar ik woon. Wandelend door de Fryske natoer besef je ineens weer in wat voor prachtige provincie we eigenlijk wonen. De waardering en dankbaarheid voor de plek waar ik ben opgegroeid en nog steeds woon is de afgelopen periode behoorlijk toegenomen.

Mei 2020
Memmedei ging dit jaar ook anders dan anders. Normaal gesproken is een belangrijk onderdeel van memmedei het bezoekje dat we aan beppe brengen. Ondanks dat we dit jaar niet langs konden gaan, besef je maar weer extra hoe blij je mag zijn met een lieve beppe die er nog altijd is, vooral in deze tijd.
Ook kwam eind mei het nieuws dat we onder voorwaarden weer mochten beginnen met korfballen. Het plezier in de sport en het spel, de blijdschap om je teamgenoten weer te zien; allemaal extra waardering doordat je beseft wat je de afgelopen tijd hebt moeten missen.

Juni 2020
Ik ben inmiddels gesetteld bij zowel Doarpswurk als Streekwurk, waar ik ook gedeeltelijk werk. Als starter weet ik hoe lastig het is om als recent-afgestudeerde een baan te vinden. Voor huidige studenten en recent-afgestudeerden zal de zoektocht naar een baan nog lastiger worden. Des te meer waardeer ik het werk dat ik kan en mag doen. Overall denk ik dat corona ervoor zorgt dat mensen niet alleen de gewone dingen meer gaan waarderen, maar ook elkaar. De waardering en dankbaarheid die in dit soort roerige tijden ontstaat, is iets wat ik in ieder geval probeer vast te houden in de toekomst.

Tekst & foto: Lieke Terpstra