30 november 2021

Blog Lysbeth Andela: Aan de andere kant van de lijn

In mijn werk heb ik dagelijks contact met mensen die mij niet zien, en mij waarschijnlijk ook niet zullen ontmoeten. Wie belt met het algemene nummer van Doarpswurk heeft grote kans om mij aan de lijn te krijgen. Naast het opnemen van de telefoon is het beheren van de info-mail van Doarpswurk onderdeel van mijn werkzaamheden.

Tegenwoordig bel, mail, app en teams ik wat af met collega’s, dorpsbelangen en dorpshuisbestuurders. De praatjes in de wandelgangen met collega’s mis ik daardoor wel. Er ontstaat een ander contact, inspirerend vind ik het niet altijd, maar wel broodnodig!

Zo is er de afgelopen tijd de behoefte ontstaan bij de Friese dorps- en buurthuizen aan informatie en vooral interpretatie van de coronamaatregelen. Collega Hendrik maakt een begrijpelijke tekst, die ik dan op de website plaats en soms ook direct mail aan de dorpshuisbestuurders. Werk wat ik met veel plezier doe, omdat ik houd van onze taal en mijn creativiteit kwijt kan in de opmaak ervan.

De eerste dagen waarop nieuwe coronamaatregelen ingaan, worden we ‘platgebeld’ door dorpshuizen met vragen over dit overheidsbesluit. Als ik de telefoon opneem heb ik vaak mooie gesprekken met mensen, die ontzettend graag de mensen in het dorp willen ontvangen en zich afvragen hoe dat zo veilig mogelijk kan. Een enkele keer uit iemand zijn/haar frustratie wat ik me heel goed kan voorstellen. Het is ook niet te begrijpen hoe sommige maatregelen worden bedacht zonder dat er goed wordt gekeken naar wat de naleving hiervan voor vrijwilligers betekent. Maar meestal geniet ik van de gesprekken die ontstaan en waarin mensen hun waardering uitspreken.

En dan voel ik me blij en vooral trots op mijn werk en onze organisatie, waar we met veel plezier ons inzetten onder het motto: ‘mei elkoar, foar elkoar!’

Tekst: Lysbeth Andela
Foto: Doarpswurk