14 augustus 2023

Blog Lysbeth Andela - Week van de Uitwisseling

In juni heb ik voor de derde keer (bij Samenwerkingsverband De Waddeneilanden) meegedaan aan de Week van de Uitwisseling, georganiseerd door Werken in Friesland. Medewerkers van organisaties, die bij dit samenwerkingsplatform staan ingeschreven, kunnen een dag of dagdeel meelopen bij een ander bedrijf tijdens deze week. Andersom is het de bedoeling dat het bedrijf ook medewerkers de kans geeft om mee te doen. In principe is het de bedoeling dat dit aantal gelijk is, maar de praktijk is weerbarstig. Waar de overheidsinstanties jaren in de meerderheid waren, haken er gelukkig elk jaar meer organisaties aan uit de drie noordelijke provincies.

Een dagje meelopen bij een andere organisatie, wie wil dat nou niet? Mijn motivatie is dat ik gewoon erg nieuwsgierig ben. Zowel privé als vrijwilliger en bij Doarpswurk als ondersteuner van inwoners, vind ik het interessant om te weten, wanneer mensen worden getriggerd om ergens aan mee te doen. Een vraag die ook belangrijk is voor mijn communicatiewerkzaamheden. Wanneer leest iemand een bericht, wanneer wordt iemand geraakt, wanneer gaat iemand meedoen. Gaat het om de uitstraling van het bericht, de afbeeldingen, de tekst (bepaalde woorden) of de herhaling van de boodschap?

De uitwisseling

Twee keer ben ik bij een gemeente geweest, waarbij mijn vraag was hoe ze in contact komen én samenwerken met de inwoners. En wat de rol van de social media hierbij is. Het voor de hand liggende verschil met Doarpswurk was de snelheid waarmee ik zaken kan regelen als we het als team eens zijn. Is het thema bekend en ook de manier waarop we het willen vertellen, dan kan ik het delen met de doelgroep. Bij een gemeente heb je veel (jonge) collega’s die bezig zijn met hetzelfde werk en daarmee ook een grote vraagbaak zijn, wat mij heerlijk werken lijkt. Ik wil namelijk z.s.m. ‘meedoen’ op nieuwe platforms zolang een groot deel van onze doelgroep zich daar ook bevindt.

Het gaat mij niet alleen om het vergaren van kennis, maar vooral om het voeden van mijn enthousiasme. Ook bij Doarpswurk zijn tijdens de Week van de Uitwisseling mensen op bezoek geweest. De vijf personen hadden vooraf aangegeven wat ze graag wilden weten. Op ons kantoor in Raerd zijn zij in gesprek gegaan met een aantal adviseurs met als afsluiter een gezamenlijke lunch. Een informele dag zodat niet alleen informatie wordt gedeeld maar ook de laagdrempelige werkwijze én de gemoedelijke sfeer waarin wij werken worden ervaren. Ik ben super trots op wat we doen en vind het fijn als anderen hier belangstelling voor hebben.

Oproep

Dus hierbij roep ik iedereen op om volgend jaar een kijkje in de keuken van een andere organisatie te nemen. Staat jouw organisatie nog niet ingeschreven bij Werken in Friesland, vraag dan of het mogelijk is. Of maak gewoon je eigen ‘Dag van de Uitwisseling’ in het kader van deskundigheidsbevordering en personeelsuitje ineen! En hierbij de uitnodiging aan een ieder, die net zo nieuwsgierig is als ik, kom langs in Raerd!

Lysbeth Andela