15 maart 2020

Even voorstellen: Lieke Terpstra

Lieke Terpstra (22) is sinds 9 maart werkzaam als adviseur bij Doarpswurk. Ze is geboren en getogen in Gerkesklooster-Stroobos en heeft afgelopen zomer de master Sociologie: Gezondheid, Welzijn & Zorg afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lieke is al jaren actief als vrijwilliger bij de plaatselijke korfbalvereniging, waar ze momenteel een functie als bestuurslid heeft.

Waarom Doarpswurk?
Omdat ik zelf geboren en opgegroeid ben in een klein Fries dorp weet ik hoe belangrijk leefbaarheid voor een dorp is. Gerkesklooster-Stroobos is een dorp dat altijd actief is geweest met onder andere een groot verenigingsleven, de beschikbaarheid heeft over verschillende ontmoetingsplekken en een eigen Dorpsraad. Dat deze mogelijkheden er zijn, wordt mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die het dorp rijk is. Op jonge leeftijd ben ik hierdoor zelf ook geïnspireerd om me in te zetten voor het dorp. Ik ben jaren terug begonnen als lid van de jeugdcommissie bij de korfbalvereniging, hield me onder andere bezig met het organiseren van sociale activiteiten en teamindelingen. Inmiddels ben ik alweer drie jaar bestuurslid.

Terwijl ik mijn taken als vrijwilliger uitvoerde naast mijn studie aan de universiteit ervoer ik dat ik juist energie kreeg van mijn vrijwilligerswerk. In de avonden na de reguliere dagelijkse bezigheden gebeuren toch de mooiste dingen. Toen ik Doarpswurk leerde kennen en ontdekte dat ik van wat ik het liefste doe, namelijk mij inzetten voor de leefbaarheid van het Friese platteland, mijn werk zou kunnen maken werd ik meteen enthousiast. Dat ik werkzaam mag zijn bij Doarpswurk ervaar ik daarom als een mooie kans.

Wat zie je als speerpunt voor de komende tijd?
Voor mijzelf vind ik het belangrijk om me in de aankomende tijd op zo’n manier te ontwikkelen dat ik actief bij kan dragen aan de ontwikkeling van bijzondere leefbaarheidsinitiatieven. Dit betekent dat ik de regio en alles wat zij te bieden heeft beter moet leren kennen, maar ook dat de regio mij leert kennen. Mensen uit de regio bekend laten worden met zowel Doarpswurk als mij zie ik als een belangrijk speerpunt.

Waar staat Doarpswurk over vijf jaar?
Ik zou het mooi vinden als Doarpswurk over vijf jaar door nog meer mensen gevonden wordt. Als onafhankelijke organisatie is Doarpswurk in staat om vrijwilligers en hun leefbaarheidsinitiatieven te ondersteunen. Wat zou het fijn zijn als nog meer mensen de weg naar Doarpswurk weten te vinden om zich op die manier, samen met Doarpswurk, in te zetten voor de leefbaarheid van Friesland.

Wat maakt Friese dorpen zo bijzonder?
Vier jaar lang heb ik tijdens mijn studie mijn tijd door mogen brengen in de mooie stad Groningen. Hoewel ik erg van mijn studententijd heb genoten en ook de stad Groningen heb leren kennen als een fijne stad, heb ik altijd geweten dat ik terug zou willen naar Friesland. Zowel voor wonen als werk. Er is iets wat Friesland en haar dorpen bijzonder maakt, en dit kenmerkende gevoel proberen te verspreiden is natuurlijk een doel. Ik denk dat het in de Friese nuchterheid, de saamhorigheid in dorpen en de vele burgerinitiatieven die in Friesland oprijzen zit. Voor mijn gevoel is er in de Friese dorpen een beweging gaande die niet als vanzelfsprekend aangenomen mag worden. Inwoners van Friese dorpen zijn bereid om zichzelf (vrijwillig) in te zetten voor de leefbaarheid van hun omgeving en bedenken de meest bijzondere initiatieven. Dit vind ik prachtig om te zien, en dat is wat Friesland en haar dorpen zo bijzonder maakt.

Tekst: Hendrik Tamsma